Tyresö Slott

Välkommen till Tyresö Slott och Park

På området finns handelsträdgård, hantverksbod, gästhamn med cafe och övernattning, restaurang/festvåning och ett mysigt vandrarhem.


Ca 30 minuter strax söder om Stockholm ligger vackra Tyresö Slott och park beläget med fantastiska omgivningar intill Kalvfjärden i Tyresö. Här kan du strosa i den engelska parken, njuta av skärgårdsliv på Notholmen och besöka slottssalarna som visar den sista ägarfamiljens hem från tidigt 1900-tal.


Tyresö slottsmuseet

Besök familjen Lagergrens hem 

Slottet visar de sista privata ägarna Claes och Caroline Lagergrens praktfulla och bekväma hem så som de skapade det åt sig och sina tre söner runt sekelskiftet 1900. Under öppettiderna kan du besöka sällskapsrummen på egen hand, audioguide finns att låna.


Öppettider & entré 2019

Under julmarknaden på Tyresö slott 7-10 november 2019 erbjuds visningar av slottets salar dagligen kl 12, 13, 14 och 15.

Visningen tar ca 45 minuter. Under visningen får du, förutom paradvåningen, också se bostadens mer privata rum på övervåningen. 

Du har också möjlighet att boka en egen visning för din grupp under övrig tid.

 

Tyresö slott är Nordiska museets slottsmiljö i Tyresö kommun på Södertörn, söder om Stockholm. Det ligger vackert beläget, omgivet av en trädgård och en engelsk park, högst upp på en halvö som skjuter ut i Kalvfjärden. Tyresö slott byggdes på 1630-talet men visas såsom det såg ut som privatbostad vid tiden kring 1900.

 

Riksrådet Gabriel Oxenstierna, som ärvde det medeltida Tyresö, lät bygga det nuvarande slottet och Tyresö kyrka på 1630-talet. På 1770-talet moderniserades slottet och en engelsk park – den första i sitt slag i Sverige – utformades av trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper.

 

Slottet har förändrats under sin snart 400-åriga historia. Ett besök i familjen Lagergrens hem är en spännande resa genom olika tidslager. I dag visas ett högreståndshem med rum fyllda av möbler, målningar, gravyrer, fotografier, böcker, prydnadssaker och reseminnen, arrangerade på tidstypiskt vis. Entrévåningen rymmer åtta salonger, matsal, serveringsrum, frukostrum, arbetsrum och bibliotek. På övervåningen finns sovrum, gästrum och ett privat kapell, men även ett exklusivt badrum från 1920-talet.


Tyresö slott var en stor arbetsplats med en omfattande stab av anställda. På familjens Lagergrens tid låg rum för tjänstefolket, ekonomiutrymmen och kök i den östra flygeln. Runt slottsanläggningen byggdes ett större antal tjänstebostäder som fortfarande finns kvar.


Claes Lagergren testamenterade Tyresö slott till Nordiska museet 1930. Sedan 1932 visas det för allmänheten under sommaren.